Gezondheidstraining

Eindelijk weer eens een nieuw trainingsfilmpje. Dit keer over gezondheidstraining.

Als je kijkt naar dierentuinen, dan zie je dat 1 van de belangrijkste redenen om aan training te doen, het controleren van de gezondheid is. We leren dolfijnen om zich aan alle kanten aan te laten raken. We leren leeuwen en tijgers om hun mond open te doen. We leren vogels om vrijwillig hun nagels te knippen. Zelfs vrijwillig bloed prikken leren we veel dieren in de dierentuin aan. Meestal doen we deze training omdat het vangen en vast houden van verschillende diersoorten niet kan of heel gevaarlijk is. Daarnaast is het niet gewenst om een dier te moeten verdoven om bepaalde gezondheid checks uit te voeren.

Echter als we kijken naar onze huisdieren dan zien we die training nog veel minder. Een hond of kat zijn in de meeste gevallen veel makkelijker vast te houden en onder controle te houden. Of als dit minder makkelijk is, dan gaat het ook wel met een muilkorf of een vang kooitje. Maar waarom zouden we ook bij onze eigen dieren, waar we toch allemaal heel veel van houden, niet gebruik maken van training. Als we een dier vrijwillig kunnen laten stil staan om te bekijken, vrijwillig zijn mond op laten doen om de tanden te controleren of vrijwillig te laten trimmen, waarom zouden we dat dan niet doen? Wat is er fijner dan een hond die met plezier naar de dierenarts of de trimmer gaat, in plaats van vol angst en stress? Of een kat die je zonder dat ze gaat blazen of weg rent, kunt kammen of vlooien druppels kan toedienen?

En ja soms werken de dieren fantastisch mee en doen ze dat bij de dierenarts ineens niet meer. Maar zelfs dan zijn ze vast minder gestresst, omdat de handelingen zelf bekend zijn. En het aanleren van de gedragingen zorgt ook voor een positievere band tussen jou en je dier. Dus als ze dan bij de dierenarts heel bang zijn, dan is de kans groter dat je ze wat meer kunt geruststellen.

Kortom het aanleren van gezondheids gedragingen heeft alleen maar voordelen. En met onze hond Ben, ben ik daar dus ook mee begonnen. Ten eerste heb ik hem geleerd om zijn kop op een stoel te leggen. Dit is dan het start punt van de training. Tilt hij zijn kop op, dan stop ik met dat wat ik aan het doen ben. Hiermee kan Ben dus aangeven, wanneer het hem te veel wordt. Hij behoudt dus de controle. Van daaruit ben ik hem gaan aanraken, zijn oren gaan bekijken, zijn voorpoten optillen en zijn haren te gaan knippen. Verder ben ik bezig met de mond open training (dit is wel een hele lastige...) en hebben we hem geleerd om stil te blijven liggen als we medicijnen toedienen aan zijn voorhuid (tegen voorhuid ontsteking).

In het volgende filmpje zie je een samenvatting van deze trainingen:

IMG 20190208 WA0003

© 2017 Roundeurope Animal Training. KvK nr: 68633076 IBAN: NL 85 KNAB 0512 8182 66